Gekte op de huizenmarkt

Gemiddelde verkoopduur in Wittevrouwen is twee weken
Foto: Eric Westzaan

De huizenprijzen zijn de afgelopen twintig jaar niet zo fors omhooggegaan als in de afgelopen maanden. Een stijging van 10-15 procent ten opzichte van een jaar daarvoor is eerder regel dan uitzondering, aldus data van het CBS. Het dieptepunt van de huizencrisis was in 2013. Exact negen jaar geleden schreven we daar ook over in deze krant. Destijds daalde het aantal transacties, daalde de prijs en gaven lokale makelaars aan dat Wittevrouwen een aantrekkelijke wijk blijft, maar dat huizen hier toch al snel acht tot twaalf maanden te koop staan.

Hoe anders is de situatie nu. De afgelopen jaren nam de krapte op de huizenmarkt toe, daalde de hypotheekrente en stegen de prijzen. Huispedia geeft aan dat de gemiddelde verkoopduur van huizen in Wittevrouwen momenteel veertien dagen is. Dat is korter vergeleken met het gemiddelde van Nederland (dertig dagen). Van een coronadip lijkt geen sprake. Veel mensen konden het afgelopen jaar niet op vakantie, mede daardoor is er meer gespaard dan in andere jaren. En dat spaargeld komt in de huidige huizenmarkt goed van pas: volgens databedrijf Walter is de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 8,8% overboden op huizen in Wittevrouwen. Desondanks blijft het aantal transacties verder toenemen ten opzichte van voorgaande jaren. Een bijkomende oorzaak kan de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar in het eerste kwartaal van 2021 zijn. Een leeftijdscategorie die in onze wijk ook oververtegenwoordigd is ten opzichte van de rest van Nederland.

Op Funda is te zien dat de afgelopen twaalf maanden ten minste 125 huizen in onze wijk zijn verkocht. De vraagprijs hiervan varieerde van 115.000 euro (voor 18m2) tot 3.000.000 euro (1.155m2). Volgens Huispedia kwam dit tot een gemiddelde vierkante meterprijs van bijna 5.500 euro. Dit is ook terug te zien in de gemiddelde WOZ-waarde van Wittevrouwen. Deze is sinds het dieptepunt van 2015 (gemiddeld 267.000 euro) de afgelopen vier jaren structureel gestegen tot gemiddeld 388.000 euro in 2019. Een stijging van maar liefst 45 procent en fors hoger dan het gemiddelde van heel Utrecht (294.000 euro).

(Ver)kopen in de wijk

Een kersverse bewoner van Wittevrouwen en een woningzoekende in de Zeeheldenbuurt herkennen de gekte op de huizenmarkt en geven beiden aan dat het proces van een huis kopen momenteel ‘heftig’ is. Het kopen van een huis is een bijzonder moment in je leven, maar verliest gauw charme en zorgt voor de nodige stress als je in deze markt terechtkomt. “Je bent ten eerste bijna verplicht om een aankoopmakelaar te nemen. Hiervan krijg je bericht over te koop komende huizen, vaak voor deze op Funda verschijnen. Als je interesse hebt moet je direct reageren om een bezichtigingsafspraak te maken, waarbij je op het hart gedrukt wordt flexibel te zijn. Wanneer het voorgestelde moment je niet uitkomt, moet je geluk hebben om nog een ander moment te vinden”, lichten zij toe. “Zonder aankoopmakelaar kun je niet eens een afspraak maken, want tegen de tijd dat een huis op Funda komt, zijn alle tijdsloten voor bezichtiging vaak al volgepland.” Ook ervoeren zij meermaals dat toen hun bezichtiging op de tweede kijkdag gepland stond, ze afgebeld werden. Het huis was dan de eerste kijkdag al verkocht.

Heb je je droomhuis bezichtigd? Dan kun je gaan bieden. Bij sommige woningen moet je voor een gestelde deadline een bod uitbrengen, bij anderen kan het direct. Rustig nadenken of en welk bod je wil doen kan niet, want andere potentiële kopers zitten ook paraat om een (over)bod te doen. Bij een huis in onze wijk komen vaak tientallen mensen kijken. Een bouwkundige keuring of een voorbehoud van financiering is ook al niet meer standaard: de woningvraag is dusdanig groot dat mensen deze voorwaarden geregeld laten varen.

Wil je hier van je huis af, dan zit je een stuk fijner aan de onderhandelingstafel. De vraag is niet óf er geboden gaat worden, maar hoeveel er óvergeboden gaat worden.

Makelaar op overspannen markt
Hoe het is om als makelaar aan het werk te zijn in deze markt vroegen we Mohamed Ibrahimi van MOIB makelaars & taxateurs, gevestigd in Koffie75 in de Poortstraat. “De markt is inderdaad bij uitstek een verkopersmarkt”, aldus Mohamed. “De krapte is extreem. Het kopen van een woning is lastig in deze tijd en de toegevoegde waarde van een (aankoop)makelaar groot. Niet enkel om te begeleiden bij het overbieden, maar in sommige gevallen ook om kopers ervoor te behoeden niet onnodig té veel te betalen in deze bizarre tijd.” Binnen Utrecht is onze wijk te vergelijken met andere oudere wijken rondom het centrum zoals Oudwijk, de Vogelenbuurt en Buiten Wittevrouwen, weet Mohamed. Ondanks dat de markt nu heel anders is dan een aantal jaren terug, is de aanpak van Mohamed grotendeels hetzelfde gebleven. Wel maakt corona het werk op praktisch vlak anders. “Wij doen nu bezichtigingen van 30 in plaats van 20 minuten, en zonder overlap. Op die manier kunnen we alle richtlijnen van de RIVM en NVM volgen. Wij laten bijvoorbeeld tijdens een bezichtiging maximaal drie personen, inclusief een eventuele aankoopmakelaar.” Of de gekte zijn hoogtepunt al heeft bereikt weet ook Mohamed niet: “Laatst is er in Wittevrouwen een tussenwoning verkocht voor twee ton boven de vraagprijs, dat blijft toch onwerkelijk.” Ten slotte laat Mohamed weten dat hij na bijna vier jaar binnenkort Koffie75 gaat verlaten voor het pand er schuin tegenover. “We groeien de koffiezaak uit en zijn toe aan een volgende stap. Dit was een perfecte mogelijkheid, want we willen graag in Wittevrouwen blijven.”